Lola Jensen Lola Jensen, familievejleder

Børn fra 0 til 2 år har slet ikke udviklet mellemhjernen endnu, hvor fornuft og logik sidder. Det er de to centre, der bliver brug for, når barnet skal begynde at interessere sig for penge og i særdeleshed kunne forstå konceptet omkring lommepenge. 0 til 2-årige børn er heller ikke med på slikaften endnu (det er der heller ingen grund til at introducere, før der er lidt mere mellemhjerne og øvelse i at kunne udsætte sit behov begynder). Børn i 0 til 2-års alderen har heller ikke fået øje for, at butikkerne bugner af gode sager, som man bare må eje. Gem derfor tanken om lommepenge en tid endnu.

Start med en sparegris – som rangle

Det har jo intet med lommepenge at gøre, men det ene af to områder, hvor penge er lidt i spil, når tanken falder på de allermindste, er den sparegris, som på nuværende tidspunkt bør pryde barnets hylde på værelset. Undlad at vælge sparegris-modellen af sølv med barnets navn og fødsels- eller dåbsdato indgraveret. Sølvmodellen bliver nemlig ganske betragteligt bulet hen over tid, da den fortrins vis fungerer som en glad rangle for barnet de første år, og til det brug er en plastikmodel langt mere velegnet.

Og få kickstartet børneopsparingen

Det andet mulige møntområde for de 0 til 2-årige er en børneopsparing. Når et par planlægger at få barn sammen, og så længe barnet ligger i maven, har de fleste forældre en forventning om at ville oprette en børneopsparing til barnet straks efter fødslen.

Der sker bare det for rigtig mange forældre, at de ikke får gjort det, når først barnet er født, og dagene flyver af sted med praktiske gøremål. Pludselig er barnet 4 eller 6 år, og det er ikke blevet til noget endnu. Samtaler med rigtig mange familier, giver den melding tilbage, at den dårlige samvittighed over ikke at få det gjort, gnaver de første mange år af barnets opvækst, indtil den afløses af en laden stå til følelse.

Så anbefalingen fra familievejlederen lyder helt klart: Drop enten tanken om en børneopsparing eller se af få den oprettet. Handling i sig selv giver ro i sjælen, fjerner den dårlige samvittighed – hvilket samlet set giver mere overskudsfølelse i hverdagen. Og det er jo også en ret god form for investering.

Det skal siges, at hvis det er familiens stramme økonomi, der holder muligheden for opsparing tilbage, så er det vigtigt at sige, at lidt også har en ret. De fleste kan undvære f.eks. 100 kr. om måneden. Det giver da 1.200 kr. x 18. Det giver 21.600 kr. + renter, og de penge vil falde et rigtig godt sted, når der skal tages kørekort, skaffes en billig bil, fordi lærepladsen ligger i en anden by, eller som indskud til en lejlighed.

(Det er i øvrigt bedre at binde opsparingen til 21-års alderen, da mange 18-åriges (især drenges) hjerner, tilsyneladende befinder sig under armen. Det kan resultere i, at pengene klattes væk, mens en 21-årig oftere får brugt dem på mere moden vis).

Hold børneopsparingen hemmelig

Jeg anbefaler også, at barnet ikke skal have kendskab til opsparingen, da den dels bliver brugt i skolegården til ”blær” især i de mindste klasser: ”Jeg har bare mange tusind millioner billioner kroner på en bankbog”. Desuden er der risiko for, at den unge indkalkulerer pengene i sine fremtidsplaner: ”Når jeg får de der 23.000 kr. fra min bankbog, så skal de gå til at få større fælge.” Lad pengene falde som en overraskelse (næsten, den unge modtager jo selv personlige breve fra banken nu), til der virkelig er et vigtigt køb, der melder sig.

Fra 3-årsalderen sker der noget

For de 2- til 3-årige fortsættes næsten som for de 0- til 2-årige, da det stadig ikke er så nemt for børn i den alder at forstå det med penge. Men fra 3- til 4-års alderen sker der en kæmpe modning i de dele af barnets hjerne, der gør det muligt at lære og forstå lidt om penge, ligesom deres bevidsthed omkring butikkernes mange lokkende varer er ved at åbne sluserne i barnets ”det ønsker jeg mig rigtig meget”-center.

Pligter er næsten lyst og legebetonede for de 0- til 4-årige

Der er stor medhjælperfølelse hos de 0- til 2-årige. De dækker gerne bord til 12, selvom familien kun består af 4 personer, ligesom det hele kan ryge retur igen før måltidet. Legetøjet ryger ud og ind af kasserne mere som leg end som en egentlig oprydning. Når barnet nærmer sig de 4 år, er det tid at begynde at sige ”husk at tage din tallerken og kop over til bordet.” Det er også tid at sige, ”hvis du tager det legetøj op i kassen, så tager jeg det her” (forholdet er 20 procent til barnet og 80 procent til forældre). Men egentlige pligter har børn i den alder ikke.

God opdragelse kræver mod

Mange børn i dag får alt, hvad de ønsker sig og peger på. Ja, ofte før de endda har ønsket sig det, da forældre ikke nænner at skuffe barnet i en travl og hektisk hverdag. Mange børn er også alt for tykke, da de får alt for meget sødt.

Forældre skal have mod til at øve barnet i de meget væsentlige værdier at magte skuffelse, at kunne udsætte behov, at glæde sig til noget, der kommer, til noget opsparet. Der ligger en stor lykkefølelse i disse værdier, hvilket vil komme barnet til gavn resten af livet.

Forældre bør også tømme alle tilgængelige skabe for usund kost, og bedsteforældre kan bl.a. opfordres til at give barnet en mønt til opsparing ved besøg, i stedet for en pose slik eller legeting. Pengene skal i sparegrisen, så de kan bruges til køb af den helt specielle ting, barnet forelskede sig i, sidst han var med ude at handle – men blev mødt af en fast og kærligt: ”Den kan du købe, når du har penge nok i din sparegris.”

Og sådan er det: Penge til legetøj uden for særlige mærkedage som fødselsdag og jul, finansieres fra sparegrisen, mens slik til slikaften købes og betales af forældre.

Glem lommepengene i barnets første år

Contact

Head office


Danske Bank Group
Holmens Kanal 2-12 1092 Copenhagen K

Find us on a map

Call us at any time


33 44 00 00

Send us a mail More contact info

Direct contacts for


Investors Job seekers Journalists Shareholders Suppliers Corporate Responsibility