”Hvad du ønsker, skal du få … (articles mainly in Danish)

”Hvad du ønsker, skal du få … (articles mainly in Danish)

Mette Reissmann Mette Reissmann, erhvervsjurist

En mobiltelefon kommer ikke automatisk, så børn skal lære om penge og om at spare op. Det er en af mange opgaver, vi har som forælder. Det billede, vi giver vores børn, giver dem hurtigt opfattelsen af, at pengene hænger på træerne, hvad de som bekendt ikke gør. Derfor er det vigtigt, at vi også opdrager vores børn økonomisk. Det er ligeså nødvendigt som at lære dem at spise med kniv og gaffel. Det kan både være sjovt og fyldt med forventning at spare op.

Forældrerollen

Det er vores indstilling til penge, der får betydning for vores børns holdning til penge og forbrug i fremtiden. Der findes ingen facitliste, men ønsker vi, at vores børn får en ansvarlig og fornuftig indstilling til penge, hvor de hverken bliver storforbrugende eller nærige, er det vigtigt, at vi tænker over, hvad vi gerne vil give videre. Vand løber nedad, og børn gør ikke, hvad vi siger; de gør, hvad vi gør.

Tal med dit barn om penge og inddrag det jævnligt i daglige indkøb. Tal også om dit barns børneopsparing, så det ved, at du sætter penge ind hver måned.

Børneforbrugere stiller krav

Børn mellem 8-10 år er blevet selvstændige forbrugere. Der er et konstant krav fra dem om at have en mobiltelefon, en computer, så de kan komme på Facebook og downloade musik.

Der er ingen tvivl om, at dit barns faste forbrug til førnævnte ting og ydelser samtidig øger dit forbrug. Investeringer i forbrugsgoder til børneværelset som computer, fladskærms-tv, DVD, spil, Playstation og andre ”nødvendigheder” er nemme at indføre i økonomien, men derimod næsten umulige at fjerne igen. Har du først givet dine børn et tv på værelset, skal du altså påregne en geninvestering, indtil han eller hun er flyttet hjemmefra, ellers er ”fanden løs”.

Men skal der et tv ind på børneværelset, så husk at dit barn sagtens kan ”hjælpe” med at spare op til disse ting og få følelsen af at have bidraget selv.

Hjælp dit barn med opsparingen

Er der tale om mindre ting, barnet ønsker sig, så anskaf en sparegris og læg penge til side, hver gang barnet har fået nogle penge f.eks. i gave eller ekstra lommepenge. Sæt et klart tidsmål for, hvornår barnet har penge nok. Det kan du f.eks. vise ved hjælp at klippe stykker af et centimeter mål. Og lad endelig barnet tælle pengene, når det har lyst. Børn har behov for at se pengene, som ellers kan blive en ret så abstrakt størrelse. Og skulle du ønske at bidrage til opsparingen, så sig det til dit barn. Du må ikke snyde ved at lægge penge i ”grisen”, når barnet ikke ved det. Ærlighed er vigtig – for det betyder meget for barnets realitetssans.

Man kan ikke få alt

Jeg tror, at alle forældre kender til, at barnet sætter kryds ved alle tingene i legetøjskataloget, når det ved juletid vil markere alle de ting, det ønsker sig. Oveni det kommer ønskerne om at eje alle de samme ting som vennerne i klassen eller i fritidshjemmet har. Det er naturligt – men det er også nødvendigt med en snak om muligheder og prioriteter. Anerkend at dit barn ønsker sig noget brændende og forklar, at det er ok, at drømme om at få en pony eller sin egen skaterpark i haven. Forklar samtidig, at der skal mange penge til, og man kan godt have ønsker, uden at de bliver opfyldt.

Gi’ barnet en fornemmelse af, hvad motivation betyder

Ønsket kan godt skifte undervejs fra en cykel til et løbehjul, hvilket er ok. Igen skal du hjælpe barnet med at forstå, at det så skal vælge mellem to ønsker. Der skal til gengæld ikke gå for lang tid, fra opsparingen starter, til ønsket kan indfris. Barnet skal holde motivationen og gejsten og få en succesoplevelse, når det lykkes. Det etablerer motivationen til opsparing senere i livet.

Og meget vigtigt: Gør det til noget særligt, når opsparingen skal omsættes i købet af den længe ønskede ting. Husk at rose dit barn for, at det lykkedes. Så får det mod på at spare op igen.

​​
Contact

Head office


Danske Bank Group
Holmens Kanal 2-12 1092 Copenhagen K

Find us on a map

Call us at any time


33 44 00 00

Send us a mail More contact info

Direct contacts for


Investors Job seekers Journalists Shareholders Suppliers Corporate Responsibility