Hvad er penge? (articles mainly in Danish)

Birgitte Tufte Birgitte Tufte, dr. pæd.

Hvornår begynder børn at forstå, hvad penge er og deres funktion i vores hverdag? Tidligt begynder de at plage om det ene og det andet – fra en is til en bestemt cykel – og netop det kan være anledningen til, at man fortæller sine børn i førskolealderen de mest elementære ting om, hvad penge er: Hvordan man får dem, og at man som forældre ikke altid har råd til det, man ønsker sig, lige her og nu. Men at man måske kan spare op til den pågældende ting og så anskaffe den senere. Man kan altså også begynde at tale med børnene om opsparing. (Læs også om at tale med børn om opsparing her på siden).

Alle de andre har …

Fra børnene kommer i børnehave, er de klar over, at der er forskellige ting, deres kammerater har, og som de måske også vil have. Det gælder især legetøj, hvor der er stor status i at have det nyeste og mest spændende.

Når vi nærmer os skolealderen, er der fokus på, hvilke bestemte typer af skoletasker, gummistøvler, t-shirts m.m. man kan dukke op i. Men hvad det betyder for forældrene, at noget er mere dyrt end andet, har børn generelt ikke viden om. Tiden er kommet til, at børnene skal lære mere om penge, og hvor de kommer fra.

Hvad man skal have

Det er første dag i 0. klasse. En stor dag for alle børn. Nu begynder skolen. Alle børn er i deres fineste puds. Nyt tøj, nye sko og en fin skoletaske. Det varer ikke længe, før de finder ud af, at de har forskellige skoletasker, penalhuse m.m., og det mest efterspurgte bliver ofte det, som de mest populære børn i klassen har.

Det sker endog, at enkelte af børnene er besiddelse af en tablet, og så bliver det et plageobjekt hjemme for flere af børnene. Der plages også om at få det smarteste tøj, det nyeste legetøj, som man må have med i skole på bestemte dage, den flotteste skoletaske, og kommer vi op til slutningen af 1. klasse og begyndelsen af 2. klasse, kommer mobiltelefonen ofte på tale. I den alder anskaffes den dog ofte, fordi forældrene gerne vil have styr på, hvor børnene er. Først lidt senere kommer den store fokus fra børnenes side på at få de ”rigtige” og ofte dyreste telefoner.

Mønter, sedler og kreditkort

Da lille Clara på 4 år er ude at gå tur med sin mormor, kommer de forbi den café, hvor de plejer at drikke en kop kakao sammen. Hun vil godt derind, men hendes mormor siger, at hun ikke har nogen penge med. ”Men kan du da ikke bare bruge dit kort?” Det har mormor desværre heller ikke med. Men da de kommer hjem, snakker de om, at der er noget, der hedder mønter, noget der hedder sedler og noget, der hedder kreditkort, og at man altid skal give penge i en af disse former for at købe ting.

Hvor kommer pengene fra?

Det kan være svært at forklare et før-skolebarn, at når mor og far hver dag er på arbejde, mens børnene er i børnehave, skole og institution, er det for at tjene penge. Det er nemmere i de tilfælde, hvor forældrene har en ”gammeldags” forretning, hvor børnene kan se, at der lægges penge eller kreditkort på disken, når man vil købe noget. Der sker en udveksling. Den meget abstrakte form, hvor forældrene blot er væk i dagtimerne, hvor der går nogle penge ind på en konto, hvorfra pengene kommer ud igen i form af et kreditkort, man betaler med i supermarkedet, er sværere at forklare for et mindre barn. Men man kan f.eks. lege nogle lege, med farvede brikker eller papirpenge, hvor man indvier barnet i de mekanismer, der er på spil.

Penge ind og penge ud

Ret tidligt kan man fortælle sine børn om, at der går penge ind i banken, nemlig dem man tjener ved at arbejde, og at der går nogle ud, for at hverdagen kan fungere. At der skal bruges penge til husleje, mad, tøj, børnefødselsdage og meget andet. Og sidst, men ikke mindst, er det en god idé at fortælle børnene, at man skal prøve at sikre, at der hver måned er nogle penge til overs, som man kan sætte i banken, så man f.eks. har råd til en ferie. Og når så ferien nærmer sig, er det helt naturligt, at hele familien drøfter, hvor ferien går hen. Og det bliver en anskuelsesundervisning i, at hvis vi har så mange penge sparet op, kan vi tage to uger til Grækenland. Hvis der er knap så meget, kan vi leje et mere beskedent sommerhus en uge i Danmark.

Dermed lægges der tidligt en medbestemmelse hos børnene, som med tiden kan udvikles til medbestemmelse i forhold til mange andre ting, som familien anskaffer og har brug for.

​​

Hvad er penge?

Contact

Head office


Danske Bank Group
Holmens Kanal 2-12 1092 Copenhagen K

Find us on a map

Call us at any time


33 44 00 00

Send us a mail More contact info

Direct contacts for


Investors Job seekers Journalists Shareholders Suppliers Corporate Responsibility