Gå til hovedindhold

Bæredygtig business

I Danske Bank ønsker vi at inspirere og hjælpe danske virksomheder i deres grønne omstilling. For selvom de fleste er enige om, at et bæredygtigt skifte er nødvendigt, er det ikke alle, der har fundet svaret på, hvordan eller hvor hurtigt. 

På denne side kan du blive klogere på ESG, hvordan bæredygtighed kan omsættes til forretningsmuligheder og se eksempler på de forskellige måder, vi hjælper store og små virksomheder med at blive bæredygtige på.

Hvad er ESG?

ESG står for Environmental, Social, Governance, som på dansk kan oversættes til miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige forhold. ESG-forhold bruges til at måle virksomheders arbejde med bæredygtighed, og her kan du se eksempler på, hvad det omfatter.

Hvordan kan ESG vendes til en forretningsmulighed?

Hvis man som virksomhed ikke inddrager ESG-forhold i sine strategiske overvejelser, løber man en risiko for skade på både omdømme og finansielle resultater. Omvendt kan man ved at integrere ESG-forhold i sin strategi reelt omdanne ESG-risikoen til en forretningsmulighed.

Et eksempel på en potentiel miljømæssig risiko er affaldshåndtering. Hvis affald ikke håndteres korrekt, kan det påvirke virksomheden negativt. På verdensplan går en tredjedel af alle fødevarer tabt, og det er til stor skade for miljøet. For supermarkeder er det dyrt at smide varer ud efter udløbsdatoen, og det kan skade deres omdømme i offentligheden. I de nordiske lande er flere supermarkeder derfor begyndt at re madspild ved at sætte prisen ned på fødevarer, der nærmer sig udløbsdatoen eller ved at anvende disse varer i deres egne kantiner.

En anden industri, der kan være udsat for adskillige ESG risici, er kemikalieindustrien, hvor specielt sociale faktorer såsom produktsikkerhed og medarbejderens sundhed og sikkerhed er vigtige faktorer at tage højde for. Andre relevante ting at tage i betragtning kan være, om virksomheden har alle relevante miljøtilladelser og –processer på plads til at kunne håndtere giftige gasser korrekt. Virksomheden kan håndtere denne problemstilling ved at sikre sig, at deres medarbejdere er korrekt uddannet og ved, hvordan de skal håndtere en eventuel ulykke. Dermed omdannes risikoen til en forretningsmulighed, der i sidste ende kan være med til at tiltrække og fastholde medarbejdere.

Sådan hjælper vi vores kunder med at blive bæredygtige

Grønne firmabiler med Nordanias GreenFleet70

Med Nordanias GreenFleet70 kan virksomheder og deres ansatte vælge en grønnere firmabilsløsning med fokus på at reducere CO2-udledning under kørsel og på den måde bidrage til den grønne omstilling.
Læs mere

Grønne lån til større virksomheder

Vi tilbyder grønne lån til større virksomheder, som opererer inden for én af de otte kategorier, vi har opstillet i vores Green Bond Framework. Det kan fx være et grønt lån til en virksomhed, som har behov for at få finansieret produktion eller distribution af produkter, der skaber vedvarende energi. Det kan også være finansiering af bæredygtig affaldshåndtering eller beboelsesejendomme, som opfylder forskellige certificeringskrav.
Læs mere om vores grønne realkreditlån 

Tag et ’Bæredygtigt Valg’ med pensionen

Danica Pensions vigtigste opgave er at passe på kundernes formuer og investere dem, så de kan vokse, indtil de skal bruges en gang i fremtiden. Men Danica Pension har også et ansvar for at påvirke den fremtid, de skal bruges i. Med Danica Balance Bæredygtigt Valg har kunderne mulighed for at investere pensionen i selskaber, der arbejder aktivt med at løse nogle af verdens udfordringer inden for klima, miljø og sundhed.
Læs mere om ‘Bæredygtigt Valg’

Se eksempler på, hvordan vores kunder arbejder med bæredygtighed

60048686-00090258-763cf020

RC Plast

Virksomheden i Varde genanvender affald fra plastindustrien og producerer granulat af høj kvalitet til ny plastproduktion. Mange af RC Plasts kunder har fået øjnene op for den høje kvalitet og bruger nu genanvendt materiale strategisk i deres produktion. Det sker blandt andet i bil- og emballageindustrien. ”Vi kan ikke undvære plast, men vi skal blive bedre til at designe til genanvendelse”, siger CEO Helle Vingolf.

Enghavegård Osteri & Gårdbutik

Kan bæredygtighed også være kultur? 
Svaret er ja, hvis man besøger Enghavegaard Osteri ved Vadehavet, som drives af Martin og Lone Hansen. Her er mindre nemlig lig med mere, for målet er ikke at skabe en stor virksomhed med en lang lønningsliste og endnu længere ordrebøger. Målet er at drive en virksomhed, hvor lysten driver værket, og hvor kulturen fra dag ét har været, at man nødvendigvis ikke skal producere mere, bare fordi man kan.  

0a1b163c-00090258-6a83923a
4120d969-00090258-43ceeeda

H. Daugaard

Bæredygtighed er et vigtigt konkurrenceparameter i transportsektoren, som står over for en stor opgave i at gøre sektoren grønnere. Hos den internationale logistikvirksomhed, H. Daugaard, ønsker man at gå forrest ved at implementere bæredygtige løsninger i hele forretningen – og intet bæredygtigt initiativ er for småt. Se videoen og bliv klogere på, hvordan bæredygtighed og bundlinje går hånd i hånd hos logistikvirksomheden.

Bramming Plast Industri

Hos Bramming Plast Industri er de med til at forme fremtiden – bogstaveligt talt. For virksomheden og dens godt 400 medarbejdere, der har specialiseret sig i individuelle og avancerede skumløsninger, handler den grønne tankegang ikke bare om, at virksomheden selv tænker og agerer bæredygtigt. Det handler mindst lige så meget om de resultater, som man kan opnå i samarbejde med kunderne. Se og hør mere om den tilgang i videoen.  


fe9aad70-00090258-e43d7575

Troldtekt

Siden 1935 har Troldtekt leveret akustikplader af naturens egne materialer. Virksomheden har stort fokus på bæredygtighed, både internt og i forhold til produkterne. Omfattende måling og dokumentation er en klar konkurrenceparameter, der ofte giver Troldtekt en præference i salgsprocessen. Se videoen, og bliv inspireret af Troldtekts strukturerede arbejde med bæredygtighed.
7730dd00-00090258-4ef5ccf7
3b5c4b51-00090258-3d3ca9e1

Hotel Alsik

På Sønderborgs havnefront har et fyrtårn rejst sig. Hotel Alsik er ikke blot et af Danmarks største hoteller, det er også gennemsyret af bæredygtige løsninger.
Fra valg af lokale håndværkere, til tekniske komponenter og finansieringsstrukturen bag byggeriet. Grønne lån fra Realkredit Danmark og Danske Bank var et helt naturligt valg for bygherren. Se videoen og bliv klogere på, hvordan bæredygtighed er en integreret del af hotel Alsik.

HOFOR

På lands, til vands og i luften. HOFOR vil skabe bæredygtige byer baseret på klima- og miljørigtige forsyningsløsninger. Virksomhedens 1100 medarbejdere sørger hver dag for rent drikkevand til over 1 million borgere i hovedstadsområdet, forsyner flere byer med klimavenlig fjernvarme, bygas og fjernkøling, ligesom de også afleder spildevand og opfører vindmøller. Samtidig arbejder de benhårdt på at kunne gøre energiforsyningen CO2-neutral i 2025. Det kræver store investeringer, som er finansieret via grønne lån. Men hvorfor vælge grønne lån, og er det muligt for alle? Se videoen og bliv klogere.

6b618fcb-00090258-bdaf4cb5

Tre fremadstormende startups

Tre fremadstormende startups – Simple Feast, Planet NUSA og Lyras - fortæller her om, hvorfor de har bæredygtighed som del af deres kerneforretning, og hvilke effekter det har på samfundet.

f3ffeb46-00090258-034af608

Rug Solid

Rug Solid leverer kvalitetstæpper, som er lavet af bl.a. plastikflasker og overskudsmateriale fra modeindustrien. Bæredygtighed gennemsyrer hele virksomheden, og ifølge Tina Steneman, CEO i Rug Solid, er visionen at skabe en mere bæredygtig fremtid gennem design og inspirere andre virksomheder til at komme med på vognen. Se videoen og bliv inspireret af Rug Solid. 
1d943516-00090258-060f1046
83f07d95-00090258-4e29ec75

Lyras

90% af energiforbruget spares, når man pasteuriserer med UV-lys frem for som normalt med varme. Alene i mejeribranchen kan man hvert år spare, hvad der svarer til 40 mio. husstandes drikkevandsbehov og en masse kemikalier til rengøring. Se historien om Rasmus Mortensen, der fik en god idé, og nu har potentiale til at skalere sin virksomhed, så den for alvor kan gøre en forskel for samfundet.

Møn Is

Benjamin Christensen har siden 1997 drevet familiens slægtsgård, Pollerup Hovgård, som i 2015 påbegyndte en delvis omlægning af gårdens drift fra konventionel til økologisk. Det har sidenhen bevist at en være en god forretning. Se videoen, hvor Benjamin fortæller om deres økologiomlægning, og hvordan deres Møn Is har ramt trenden med lokale fødevarer, hvilket i 2020 har tiltrukket op mod 60.000 besøgende til gården.
de225c02-00090258-7d1bc955

Bæredygtighed

Vi arbejder for at fremme bæredygtig udvikling og bidrage positivt til de samfund, vi er en del af.
Læs mere

Bæredygtig finans

Bæredygtig finans er kernen i vores arbejde med at fremme bæredygtighed.
Læs mere

Ansvarlige investeringer

Ansvarlige investeringer er en grundsten i, at vi kan beskytte kundernes investeringer og skabe attraktive afkast.
Læs mere