Indholdet hentes
Gå til hovedindhold

Nordic outlook: Gode tider forude – bare ikke lige med det samme …

Dansk økonomi går lysere tider i møde, men nye restriktioner har skubbet de lyse tider lidt længere ud i fremtiden, skriver Danske Banks økonomer i rapporten Nordic Outlook, som netop er udkommet.


Highlights

Corona-smittespredning og omfattende nedlukning har givet dansk økonomi en svært start på 2021, men Danske Banks økonomer ser ikke desto mindre gode muligheder for et stærkt opsving forude. 

”Udrulning af effektive vacciner reducerer risikoen for at et opsving senere i 2021 skulle udeblive, og bagom smittetal og restriktioner er der flere gode økonomiske takter: opsvinget i den globale industri har været overraskende stærkt, arbejdsløsheden er faldet hurtigere end ventet, virksomhedernes investeringslyst er efter omstændighederne gode, og stigende huspriser kan smitte positivt af på det private forbrug, når restriktionernes lempes”, skriver Danske Banks økonomer i rapporten Nordic Outlook, som publiceres fire gange årligt. 

Bagom smittetal og restriktioner er der flere gode økonomiske takter: opsvinget i den globale industri har været overraskende stærkt, arbejdsløsheden er faldet hurtigere end ventet, virksomhedernes investeringslyst er efter omstændighederne gode.

Las Olsen

Cheføkonom, Danske Bank



Arbejdsløsheden vil falde

Nedlukningen i foråret kostede i omegnen af 80.000 jobs og i alt 280.000 danskere har det seneste år været periodevis hjemsendt med lønkompensation. Men allerede i tredje kvartal var beskæftigelsen steget med 50.000 og lønkompensationsordningerne var stort set afviklede. 

Danske Banks økonomer forventer, at dansk arbejdsløshed i løbet af 2022 vil være faldet tilbage til samme lave niveau, som før coronakrisen ramte, selvom dette vil være omgærdet af betydelig usikkerhed.